Resepi ini saya ambik dari web mesra.net resepi yang dikirim oleh seorang sahabat bernama Mr. Jame Dilima ak Sangget. Terima kasih atas kiriman ini....!!
Apa-apapun, tidak salah rasanya jika kita ingin mencuba.... Jom... kita tengok apa bahan-bahan untuk membuat Ayam Pansuh Umbut Pisang dan cara-cara membuatnya. Ada masa free hujung minggu kita try lerr....
Bahan-Bahan:
-seekor ayam ( dipotong sederhana saiznya)
Bahan-bahan yang ditumbuk:
-4 biji bawang merah
-6 ulas bawang putih
-3 batang serai
-4 inci halia
-sebatang umbut pisang(pisang utan/kepuk)
di potong pendek2
-seikat daun pucuk ubi (sebagai penutup buluh)
perasa:
-daun bungkang (sebagai penambah aroma)
-garam dan aji secukup rasa
-sedikit lada sulah
-sedikit belacan
*kalau nak nyaman lagi tambah le tempoyak sesedap rasa
Cara:
1.gaulkan ayam dengan bahan2 yang telah ditumbuk dan bahan2 perasa
2.kemudian masukkan kedalam buluh (berkulit tebal n besar lagi bagus)
3.sumbat mulut buluh dengan daun pucuk ubi yang telah direnyuk
4.tuang sedikit air
5.bakar le dengan api yang sederhana sampai masakCadangan Hidangan:
-hidang dalam pinggan besar dan makan bersama dengan nasi panas2.
-boleh dihidang untuk 10 orang
Tambahan:
cuba la resipi ini.kalau tidak mahu guna ayam boleh tukar dengan ikan sungai tetapi jangan letak umbut je.
p/s Selamat mencuba...!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan