Bila Anda Diperhatikan

Kalau pergi ke mana saja, orang akan perhatikan kita dari atas sampai bawah. Sambil jeling-jeling mata, berbisik-bisik pulak sesama mereka. Lepas tu, ketawa terbahak-bahak. Ada yang senyum sinis, ada yang senyum kambing dan ada yang pura-pura macam nak tahan gelak, konon.

Korang 'terasa' tak kalau bertemu dengan orang-orang yang macam ni.... Tak kesah lah, samada kat tepi jalan, dalam opis tempat kerja, di hentian bas semasa kita menunggu bas, tunggu teksi atau dimana-mana. Yang pasti, orang-orang begini di semua kawasan, di mana-mana tempat mereka tetap ada.

Ikhlas la aku nak cakap, sebenarnya aku sendiri pun tak tahu apa sebenarnya yang mereka perhatikan dari atas sampai bawah, apa yang mereka suka sangat nak jeling. Apa cerita yang mereka bisik sesama sendiri pun aku tak pasti. Apa yang aku perasan, kalau mereka senyum...aku balas dengan senyum jugak.

Tapi, bila dah berada jauh sikit dari pandangan mereka, aku pasti akan 'terasa' jugak seperti ada yang tak betul jerr tubuh badan aku ni. Macam ada tak kena jer kat muka aku ni... Memang tak boleh tipu lah... mereka-mereka ni dalam ramai-ramai yang duduk melepak tu, ada yang berhati songsang kat kita. Tapi, kena fikir positif jugak... tidak semuanya mereka berfikiran begitu. Eeemm.... fikir-fikirkan lah... apa sebenarnya didalam hati mereka sekiranya mereka berkelakuan begitu dihadapan kita...

Pasrah Seorang Isteri

Jika berasa kecil hati
Tentu ingin menangisi
Jika merasai sakit hati
Jiwa meronta menagih simpati
Akan adakah insan yang akan memberi
Akan lahirkah kejujuran hati yang murni
Menghulur rasa menyayangi dan mencintai
Walau hanya seinci...
Walau hanya seinci...

Namun,
Kepada siapa harus diluahkan
Dimana hendak dicampakkan
Haruskah melontarkan
Bagaimana harus diperkatakan

Sesungguhnya,
Kata-kata telah terhentikan
Oleh rasa kekecewaan
Yang amat menekan

Biar puas rasa hati
Biar titisan air mata membasahi pipi
Tetap begini
Meratapi
Meredhai
Merelai

Adakah Anda Ingat Tarikh Lahir Pasangan Anda


Selamat hari lahir.... Happy birthday...

Ingat tak tarikh lahir sendiri, tarikh lahir suami, isteri, anak-anak, emak, ayah, adik beradik dan seluruh keluarga kita.

Pernah kah hari ulangtahun itu kita sambut bersama-sama dengan semeriah yang kita mampu, atau kita tidak ingat langsung dan tidak pernah peduli tentang hari itu, dan jauh sekali nak menyambutnya dengan ala kadar sekurang-kurangnya atau dengan hanya membeli sekuntum bunga mawar kepada isteri, atau dengan hanya mengucapkan 'selamat hari jadi sayang...'

atau...atau...atau...bla..bla...bla...

Semua kita ada tarikh lahir sendiri, cuma kebanyakannya tidak sama. Tapi, tidak terkecuali jugak ada yang sama hari, sama bulan dan sama tahun. errmm....

Oh, bila sampainya hari itu, mesti ramai yang ucap selamat kepada kita, kan.. Alhamdulillah. Terasa bagai diri kita dihargai dan disayangi oleh ramai orang sekeliling kerana mereka juga bersusah payah mengingati tarikh penting dalam hidup kita, kan...?

Kepada suami-suami, isteri-isteri di luar sana yang dihormati dan sayangi... adakah anda ingat tarikh hari kelahiran pasangan anda? Kalau ingat syukur alhamdulillah. Kalau tidak ingat, cepat-cepatlah cuba imbas semula dan kalau gagal jugak, pergi geledah almari, cari sijil lahir pasangan. Oh..

Elok tak kalau disaat ini kita baru nak bertanya dengan pasangan kita bila tarikh lahir dia...? Rasa-rasanya kalau anak dah masuk 10 orang kita baru nak tanya tarikh lahir pasangan kita, alamatnya... mesti akan keluar skrip-skrip yang kurang menyenangkan hati. Belum lagi kalau kita sentuh, tarikh ulang tahun perkahwinan, errmmm..

Sebenarnya, mengingati tarikh-tarikh penting dalam hidup terutamanya pasangan hidup bersuami isteri adalah amat penting. Paling istimewa, sekiranya ada pasangan yang sanggup meluang masa dan berhabis wang ringgit semata-mata untuk meraikan hari ulang tahun kita. Bertuah sungguh... Sebegitu hebatnya ingatan mereka-mereka terhadap kita, mengapa tidak kita juga berlaku hebat seumpama itu terhadap mereka juga. Sudah tentu boleh, bukan...? Kerana itu, betapa penting nya kita mengingati antara satu sama lain.

Banyak cara, banyak idea yang boleh kita buat untuk cuba ambil hati pasangan kita. Segala apa yang kita lakukan bukan untuk kesenangan dan kebahagiaan orang lain, segalanya untuk kita sendiri juga. Bila isteri gembira, suami juga akan tutut gembira. Begitu juga kalau isteri bersedih sudah pasti si suami lebih akan bersusah hati. Tiada yang lebih bermakna dan berharga dalam rumahtangga selain dari melihat pasangan kita gembira dan bahagia.

Memang diakui, tidak semua kita punya tanggapan yang sama dalam hal ini. Iya.. saya pernah jumpa pasangan yang sebegini. Tetapi kita tidak dapat nak salahkan sesiapa dalam hal begini. Cuma mereka sendiri yang lebih tahu apa yang sepatutnya, kan.. Terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk menilai apa yang baik untuk diri sendiri.

p/s Cukup bersyukur dengan ucapan yang ringkas tapi penuh makna.